Jak na mléčnou pěnu: Napěňovač mléka

Milovníci Caffe Latte, ledové kávy, Cappuccina nebo Macchiata jistě ví, proč je důležité mít doma kvalitní stroj na výrobu mléčné pěny. Tedy pokud nehodlají tyto lahodné nápoje pít pouze v dobrých kavárnách, ale chtějí si je připravit v dobré kvalitě také doma.

Napěňovače mléka

Možností, jak si doma vyrobit své oblíbené "kafe" s dobrou a hutnou mléčnou pěnou, je několik. Především je potřeba si uvědomit, že tajemství chuti a vzhledu Caffe Latte, Cappuccina a dalších nápojů na bázi našlehaného mléka se skrývá právě v použitém mléce a v jeho přípravě. Svou pozornost musíme soustředit tedy na samotnou výrobu napěněného mléka, jakožto hlavní ingredience i esence těchto kávových nápojů.

Existuje několik možností, jak si doma dobrou mléčnou pěnu vyrobit:

1. Ruční šlehače (tyčové mixery apod.)

Klasickým kuchyňským robotem, tyčovým mixerem nebo ručním šlehačem, metličkou apod se dá "rozhňácat", rozmixovat, a tím tak trochu také "našlehat" ledasco. Optimálního výsledku ale touto metodou nedosáhnete. Vaše mléčná pěna bude vypadat spíše jako protlak nebo přesnídávka.

2. Frapovač

Tyto malé přístroje vytvářejí pěnu z mléka pomocí spirály, případně šestiúhelníkového plíšku, který je umístěn na konci šlehače. Primárně jsou frapovače určeny ale na přípravu frapé nápojů a ledové kávy, takže "sofistikovanější" mléčnou pěnu jimi většinou neuděláte. V každém případě, pokud se vám to podaří (což někdy může) výroba nebude rychlá, jednoduchá a pohodlná. Ale pokud mléčnou pěnu nehodláte připravovat denně, ale jen občas, posloužit mohou i tyto jednoduché přístroje, jejichž velkou výhodou je jejich nízká cena.

Napěňovač Fagor LE-120

Tento frapovač od značky Fagor můžete koupit za méně než 250 Kč. A dokonce za ještě méně než 100 Kč pořídíte podobný přístroj napěňovač mléka Banquet Culinaria

Frapovače mohou být podle druhu napájeny elektřinou ze sítě, ale častěji jsou poháněny dvěma tužkovými bateriemi. Nevýhodou bývá nižší výkon, který je velmi závislý na kvalitě mléka (a u druhého typu také spotřeba baterií). Naopak výhodou je, jak již bylo zmíněno, že frapovač lze pořídit docela levně.

3. Kvalitní přístroj na Espresso

Dražší přístroje na Espresso již mívají šlehače mléka nebo podobné výrobníky mléčné pěny zabudované v sobě. Většinou se tato funkce označuje jako cappuccino system.

Espresso DeLonghi ECAM 23.450 Espresso DeLonghi ECAM 23.450 koupíte v některém elektru

Jenže ne každý si může drahý přístroj na Espresso dovolit. A navíc nemusí jít jen o otázku peněz. Opravdu kvalitní přístroje na přípravu Espressa většinou zaberou v kuchyni dost místa...

A bohužel z vlastní zkušenosti vím, že se výrobník na výrobu mléčné pěny může v pressu pokazit a oprava nemusí být levnou záležitostí (pokud nejde o záruční opravu).

4. Výrobník mléčné pěny

Rozhodně nejlepším řešení je pořízení přístroje, který je k výrobě mléčné pěny přímo konstruován, tedy výrobník mléčné pěny, pěnič mléka či napěňovač mléka.

Může jít o přístroj ruční nebo plně automatický (elektrický).

Ruční napěňovač mléka si můžeme představit jako oválnou kovovou nádobu, která je opatřena speciální pokličkou se zabudovaným šlehačem. Takovýto výrobník mléčné pěny postavíme na sporák (plynový, indukční apod.) a v průběhu zahřívání mléka pomocí vestavěného šlehače ručně šleháme.

Automatický pěnič mléka

Ještě lepších výsledků ale dosáhnete pomocí automatického výrobníku mléčné pěny. Princip přístroje se shodný s výše popsaným, ale odpadá veškerá manuální práce. Šlehá za nás motorek a navíc mívají tyto přístroje vestavěné vlastní ohřívací těleso, takže místo na varné desce máte tento napěňovač mléka postavený např. na kuchyňské lince vedle rychlovarné konvice.

Nakonec automatický pěnič mléka také jako rychlovarná konvice do jisté míry vlastně vypadá a má podobnou funkci. Ovšem s tím rozdílem, že se v něm "vaří" mléko, které je navíc pomocí vestavěného šlehače zpěněno.

Je pravidlem, že výrobníky na přípravu mléčné pěny mívají více programů. Většinou jde o programy s vypovídajícím názvem Caffé Latté, Cappuccino a teplé mléko. Teplé mléko, tedy mléko pouze ohřáté, ale bez pěny, lze pak pohodlně použít např. na přípravu kakaa.

Automatické napěňovače mléka patří mezi kuchyňské spotřebiče, které vynikají také svým designem. Ovšem jde často o trochu dražší výrobky, tudíž hezký vzhled je na místě.

Za ty designově zajímavější a zároveň velmi kvalitní napěňovače mléka můžeme označit, např. Krups XL 20004E nebo GRAEF MS 85.

Napěňovač mléka Krups XL 20004E

Krups XL 20004E patří v současné době dle mého k tomu nejlepšímu.

Napěňovač mléka GRAEF MS 85

Automatický pěnič mléka GRAEF MS 85 je velmi kvalitní německý výrobek, který se dá pořídit v Kase za něco málo přes 2.000.

A na závěr malá rada (spíše k pousmátí). "Začátečníci" někdy dělají chybu, že se snaží připravit kvalitní pěnu z nízkotučného mléko. Věřte, že plnotučnému čerstvému mléku se nic nevyrovná. Jak se říká, kde nic není, ani smrt nebere - kde nic není, ani pěna nebude...

Hodnocení čtenářů: 
Koupit / web prodejce: 

Komentáře

Nedávno jsem si pořídila ten Krups XL 20004E a můžu ho všem vřele doporučit. Je to opravdu perfektní pěnič kávu si bez něj už nedokážu ani představit.

Přidat komentář